Maandelijks menstruatie ritueel met mijn dochter

moeder en dochter ritueel

Voorwoord (geschreven april 2018)

Dit blog heb ik geschreven in 2016, Spanje, voor de nieuwsbrief van de Redschool Engeland.

Toen ik dit blog over het maandelijks ritueel met mijn dochter schreef was ik een jaar bezig om mijn cyclus in kaart te brengen en had ik al een goed inzicht in wat er gaande was gedurende mijn maandelijkse cyclus. Pas later ben ik getraind om workshops te faciliteren.

 

Maandelijks Menstruatie ritueel; begin op jonge leeftijd

Geef je dochter een positieve verhouding tot haar toekomstige menstruatiecyclus.

 

Verdiep je relatie met jezelf en je dochter  

Sinds een tijdje was ik aan het nadenken hoe ik mijn dochter, ze is nu 7 jaar, een positieve verhouding kan geven met betrekking tot de maandelijkse cyclus en vooral de menstruatie.

Mijn dagen van ongesteldheid zijn niet makkelijk; ik ben heel erg moe, ongeduldig, snel sacherijnig en heel gevoelig. Ik lig het grootste deel van die dagen op de bank en wil eigenlijk met rust gelaten worden of heel zacht benaderd worden. Ga er maar aanstaan met een klein enthousiast meisje die lekker wil stoeien en schreeuwen en spelen.

 

Initiatie in het vrouw-zijn

Door me bewust te worden van mijn eigen cyclus het afgelopen jaar, besef ik ook hoe belangrijk de boodschap is die we jongen meisjes meegeven met betrekking tot hun toekomstige cyclus en hoe dit hun hele leven kan bepalen. Ik wil dat ze zich verheugt op haar eerste bloeding en initiatie in het vrouw-zijn in plaats van dat ze er met schaamte en afschuw naar kijkt.

Maar hoe doe ik dat? Hoe ga ik haar bekrachtigen zodat ze van haar vrouwelijkheid met al haar aspecten kan genieten en deze haar leidraad word in het leven van haar compassie, kracht en macht?

Mijn eigen moeder is alleen maar blij dat ze ‘van die ellende’ af is. Hoe kan ik een prachtige verhouding tot mijn eigen cyclus ontwikkelen waardoor ik mijn dochter een nieuw begin kan geven? Kunnen we een feestje vieren als ze haar eerste bloeding krijgt? Vieren dat ze geïnitieerd is in het vrouw-zijn?

 

Het begin van het bestuderen van mijn cyclus.

 Natuurlijk moest ik eerst zelf een positievere relatie met mijn eigen menstruatie en menstruatiecyclus ontwikkelen, want kinderen kopiëren alles wat ze voor zich zien; het goede en het slechte.

Ongeveer een jaar geleden vond ik op het internet meer informatie over de maandelijkse cyclus en ik begon mijn eigen cyclus in kaart te brengen. Dagelijks noteerde ik hoe het ging met mijn lichaam, mijn emoties, mijn gedachten, mijn energy niveau en algemene veranderingen.

Na een paar maanden begon ik al patronen te ontdekken en langzamerhand begonnen dingen te veranderen. Ik hield mijn cyclus mee in het gedachten bij plannen van mijn agenda. Op de momenten dat ik me kwetsbaarder voelde ging is bepaalde gesprekken uit de weg en juist andere ging ik aan. En nog veel meer. Dit bewustzijn verdiepte zich verder met het lezen van Lara Owen’s boek ‘Her blood is gold’ en Alexandra Pope’s boek ‘The Wild Genie’. Ik schreef me in voor Alexandra’s Redschool online program Women’s Quest en raakte steeds dieper betrokken.

 

Elke cyclus maand bestaat uit 4 fases

Ik leerde hoe de maandelijkse cyclus in 4 totaal verschillende fasen/weken is verdeeld. Elke week zijn andere hormonen de baas en dat resulteert in dat we elke week andere kwaliteiten en kwetsbaarheden hebben. Je kunt ook zeggen dat we door de maand heen 4 verschillende vrouwen zijn! Dit is een mooi onderwerp voor een apart blog.

Wát!!!!!?? Intussen was ik geschokt en blij verrast. Tot die tijd had ik drie ‘normale’ weken van mijn maand en een ‘menstruatie week’, kortom niets bijzonders. Ik was verontwaardigd want tenslotte had ik ruim 15 jaar van persoonlijke en spirituele ontwikkeling achter me en ik heb het niet geweten evenzeer als de vrouwen om mij heen het niet wisten. Ik was, en ben heden te dagen nog steeds, vol ontzag om zulke diepten in mijn maandelijkse cyclus te vinden.

Het was alsof iemand me vertelde dat ik een hand, waarvan ik me nooit bewust was geweest, recht voor mijn gezicht had!

 

De menstruatie week als bron van herstel, vernieuwing en zelfs bliss

Door me meer en meer bewust te worden over mijn cyclus begon ze drastisch te veranderen. Het is ontzagwekkend hoe aandacht en bewustzijn als vanzelf verandering te weeg brengt.

Mijn menstruatie week, nog steeds fysiek best moeilijk, werd ook een bron van herstel, vreugde, visie, meditatie en vernieuwing. Daar hoefde ik ‘niets’ voor te doen, alleen bewust te zijn. Deze bron is de essentie van de menstruatie, wanneer onze hormonen op het allerlaagst zijn.

De wens om Leela te initiëren werd groter en ongeveer 5 maanden geleden kreeg ik tijdens een van mijn menstruaties een prachtig idee! Visie is een van de kwaliteiten van deze week! Wie had dat ooit gedacht, dat de week in de maand waar we allemaal zo tegenop zien, ons juist zoveel kan geven.

 

Kinderen houden van rituelen

Ik wilde met Leela een ritueel ontwikkelen en deze elke maand op mijn eerste of tweede menstruatie dag uitvoeren. Een leuk ritueel dat ons samenbrengt en verbind als vrouwen en bovendien haar een hele positieve relatie gaat geven met, haar toekomstige, menstruatie. Kinderen houden vaak van rituelen en dit was een prachtig gelegenheid om een ritueel te creëren. Bovendien in een wereld waarin mannelijke kwaliteiten veel belangrijker geacht worden en balans hard nodig is, vind ik een ritueel rond het vrouw-zijn heel belangrijk.

Omdat de menstruatie week geweldig is voor ideeën, maar niet voor uitvoering, heb ik gewacht tot de laatste week voor de volgende menstruatie om het volgende ritueel te bedenken.

 

Het ritueel:

Hier volgt het ritueel dat we maandelijks doen. Het duurt tussen de 5 en 10 minuten, maar kan langer duren wanneer we na afloop een speciaal kopje thee, met wat lekkers erbij, drinken.

Ik heb een vrouwen altaar gemaakt en we zitten op kussentjes ervoor. Ik heb een mooi beeld van de Groene Tara (wijze boeddhistische godin), en kaarsjes, een kristal, bloemen. Je kunt dit net zo simpel of uitgebreid doen als je wilt.

Voorbereiding:

We hebben een mooie houten doos met daarin:

 • Rode shawl
 • Notitieboekje waarin het ritueel is beschreven
 • Rode stift
 • Flesje met neutrale olie (bijvoorbeeld amandelolie) gemixt met essentiële oliën. Wij gebruiken een mix van roze, sinaasappel, lavendel, neroli olie, maar zoek je eigen favorieten.
 • Kaarsjes en een lange aansteker
 • Redschool Red power cards
 • Knuffelkaartjes voor kinderen
 • The Inner Seasons Wisdom-dial 

En dan zorg ik voor een cadeautje voor Leela, natuurlijk haar favoriete onderdeel van het ritueel 😊

Het ritueel:

 • We zitten lekker dicht naast elkaar op de kussens voor het altaar en we doen de rode shawl om ons heen. Dus samen onder de shawl.
 • Leela brand de kaarsjes: een voor Tara, een voor haar en een voor mij.
 • Dan zeg ik een soort dankbaarheid gebedje. Zoiets als: Dank je wel dat we een vrouw en meisje zijn, dank je wel dat we geboorte kunnen geven, aan baby’s of aan wat we ook willen creëren in het leven. We voegen toe wat er in het moment nog bedacht wordt.
 • Ik dank haar dat ze mijn dochter is en meestal zegt zij dank je wel dat jij mijn moeder bent 😊
 • We tekenen we een rood hartje op elkaars hand.
 • Leela druppelt wat olie in onze handen, we wrijven en we ruiken even aan de heerlijke geur.
 • We pakken de Red Power en knuffel kaartjes, en we pakken er ieder een uit voor de maand. Eventueel tijdens de thee hier even over praten.
 • We pakken de ‘Inner season wisdom dail’ erbij; dit is een menstruatie/maan klok die de cyclus bijhoud. Leela zet de klok weer op dag 1. Dit vindt ze leuk om te doen en maakt haar bewust van het concept van een cyclus.
 • En dan EINDELIJK… Leela’s favoriete moment; het kadootje.

Als je een klein budget hebt, zoals ik de meeste maanden, dan verpak ik iets dat ik toch voor haar zou kopen. Als een nieuwe paraplu voor de winter, een dvd of volgende maand krijgt ze een nieuwe mooie tweedehands jurk die ik een paar maanden geleden heb gekocht, en ik weet dat ze er dol op zal zijn.. Ik probeer iets te vinden dat met het vrouwelijke te maken heeft maar ik stress er niet over.

Theetijd

Tijdens ons eerste ritueel zei ze dat ze naderhand thee wilde drinken … in onze mooie porseleinen kopjes natuurlijk. Dus dat is een lieve toevoeging geworden; we drinken thee met wat lekkers en kletsen over dingen en soms maak ik van de gelegenheid gebruik om over de cyclus en de maantijden te praten.

Rond mijn bloeding ben ik nog steeds erg gevoelig, een paar dagen niet echt functioneel met veel tijd op de bank en gemakkelijk geïrriteerd dus ik vind het heerlijk dat we zo’n zoet moment van intimiteit en samenzijn hebben.

Ik ben zo blij met ons ritueel en zij ook. Ik liep deze week rond met een meubel in de kamer waar we het ritueel houden het eerste wat ze zei toen ze naar binnen liep, was dat ik ervoor moest zorgen dat onze rituelen tafel moest blijven en een goede plek moest hebben.

En het resultaat…

Ze vraagt ​​regelmatig wanneer ons volgende ritueel is en ze kijkt uit naar haar menarche (wanneer een meisje haar eerste bloeding krijgt).

Ze is heel blij om een meisje te zijn!

Halleluja en Amen!

Met liefde en ontzag,

Mirella van Staveren

 

Deze vertaling schrijft ik in april 2018, ongeveer twee jaar nadat bovenstaand artikel in het Engels in de Redschool nieuwsbrief gepubliceerd is. We zijn in Februari naar Nederland terugverhuisd vanuit Spanje, en we doen ons ritueel nog steeds op dezelfde manier als hierboven beschreven. De foto’s bovenaan dit artikel zijn genomen in 2016 toen dit artikel geschreven is.

Dit is een foto van ons huidige altaar:

nieuw altaar voor menstruatie ritueel

 

 

Mirella van Staveren

Author Mirella van Staveren

More posts by Mirella van Staveren

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply