Mirella

Mirella van Staveren, een Blog

Wat een raar idee om een blog over mezelf schrijven. 

Ik had een langere versie voor de ‘ontmoet Mirella’ pagina voor mijn website geschreven en mijn webdesigner had er spontaan een blog van gemaakt. Ik hou er wel van om met de flow mee te gaan, maar toch even de eerste versie herschrijven zodat het klopt. Als je geen zin hebt om te lezen dan kun je naar de tijdlijn onderaan dit artikel gaan. Je kunt me ook ontmoeten op mijn website onder: Ontmoet Mirella

‘Menstruatie, de cyclus en ook sensualiteit zijn onderwerpen waar we vaak niet makkelijk over praten’

De reden waarom ik dit blog schrijf, is dat ik met mijn workshop, een voor veel vrouwen delicate snaar kan raken. Neem nou menstruatie, de cyclus en ook sensualiteit zijn onderwerpen waar we niet makkelijk over praten. Wanneer is de laatste keer dat je met je vriendin uitgebreid over je sensualiteit hebt gesproken? Waarschijnlijk vertellen we elkaar wel dat we ongesteld zijn en of het makkelijk of moeilijk is maar vaak gaan we niet veel dieper dan dat.

Dus waar ik vrouwen vraag zich te openen of op zijn minst nieuwsgierig te zijn, lijkt het me ook terecht dat ik me hier volledig aan je voorstel. Dan weet je met wie je te maken hebt en je kiezen kan of we ‘passen’.

 

ME/CVS en het begin van transformatie

Ik ben geboren en getogen in 1970 in IJmuiden. Na lange omzwervingen woon ik vandaag de dag in Culemborg met mijn man Harry en onze dochter Leela (2009).

Mirella in rolstoelLaat ik beginnen in 1997, op 27-jarige leeftijd verloor ik binnen 1 dag mijn energie en kracht. Ik verkocht badkamers in een showroom, en kwam die ochtend huppelend binnen en om 17.00 moest mijn partner me ophalen want kon bijna niet meer bewegen. Ik kon mijn eigen haren niet meer wassen en had nog maar net genoeg kracht om naar het toilet lopen. Mijn partner organiseerde een rolstoel en daar zat ik dan. Je begrijpt dat mijn leven op haar kop lag. Ze noemden het Chronische vermoeidheid/ME. Hoe ik hieruit ben gekomen heeft mijn leven getransformeerd en de reden dat ik mijn reis naar binnen startte.

Op wonderlijke manier kwam ik al 6 weken na aanvang bij een alternatieve arts terecht en hij heeft wonderen verricht, langzaam maar zeker verbeterde mijn situatie over een periode van 5 jaar. Tot op vandaag de dag is mijn energie gemiddeld rond de 60%. Soms meer of minder.

 

Emotionele en Spirituele ontwikkeling:

Via een cursus emotioneel lichaamswerk ben ik op centrum voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling Venwoude terecht gekomen. Hier ben ik in 2002 uiteindelijk een jaar gaan wonen om een intens programma bij te wonen. Dit was echt een heel geweldig jaar vol transformatie en ontwikkeling. Ik had nog nooit van spiritualiteit gehoord voor ik op Venwoude kwam, maar hier ontmoete ik oprichter (wijlen) Ted Wilson en hij heeft me diep geraakt en op het spirituele pad gebracht. In 2004 assisteerde ik een training op Venwoude en toen gebeurde heel onverwacht (zoals die dingen gaan) iets dat mijn leven op haar kop zette.

 

Een Openbaring die uit de lucht kwam vallen

Ik kreeg een grote ‘openbaring’. Een stem die van diep binnenuit kwam, zei me om naar Israël te verhuizen. Ik was geschokt en had geen intentie of verlangen om naar Israël te verhuizen maar Ted zei altijd: “Als ‘Het Leven’ op je deur klopt, kun je beter opendoen om te zien wie er is”. Het leven klopte, keihard en toen besloot ik een kans te wagen ongeveer 5 maanden later vloog ik naar Israel.

Center for Awareness, Meditation and InspirationIk dacht dat het om Joodse Spiritualiteit; kabbala en werken voor het vredesproces in het midden oosten zou gaan. Dit was de enige manier waarop ik enige betekenis kon geven aan deze openbaring. Maar op een of andere manier lukte het maar niet om bij een vredesorganisatie aan de slag te komen en ik was verschrikkelijk teleurgesteld in de Joodse Spiritualiteit

Ondertussen woonde ik in het hartje van Jeruzalem, ik vond het wel erg leuk om Hebreeuws te leren en genoot van de oude stad en de markten. Ik begon wat vredes visualisaties te geven en van een kwam het ander. Ik startte een klein centrum Libi, centrum voor bewustzijn, meditatie en inspiratie. Libi betekend in Hebreeuws ‘mijn hart’. Het was een geweldige tijd en heb prachtige Israëlische leraren, trainers, coaches en therapeuten ontmoet.

 

Van endometriose naar zwanger

Op een dag werd er aan de deur geklopt, Harry, een Schiedammer, kwam binnen. Hij zocht een ruimte om een meditatie groep te geven. trouwkaart Harry en MirellaLeuke man, leuke vrouw, maar het was heel duidelijk; beiden wilden we geen relatie. We wilden zeker geen kinderen, want we wilden ons leven toewijden aan onze spirituele ontwikkeling. Cliché maar waar, binnen een paar maanden waren we met elkaar in relatie en ondertussen zijn we 9 jaar getrouwd.  Een jaar later na die eerste ontmoeting, op een middag veranderde alles. Weer.

Na ernstige bloeding die niet stopte werd ik gediagnosticeerd met endometriose en een myoma (een goedaardige tumor die gedeeltelijk uit spierweefsel is samengesteld) werd aangetroffen rond mijn baarmoederhals en ik werd binnen enkele dagen geopereerd. Mijn gynaecoloog vertelde me nonchalant dat ik op 38-jarige leeftijd echt zou moeten nadenken over wat ik met mijn leven wilde doen – wat betekende “wilde ik kinderen hebben?”.

Tot mijn verrassing en schok, stelde Harry, die deze opmerking had gehoord, plotseling voor om anticonceptie te staken en te proberen zwanger te worden. Na een half uur praten was het wel duidelijk: tijd voor een volgend avontuur, dat van ouderschap.

 

Verhuizing naar Wales en de geboorte van Leela

We wilden ons kind niet in Israel opvoeden en ondertussen waren we ook de politieke en religieuze situatie flink zat. Ik verkocht mijn centrum voor een paar duizend euro en we verhuisden naar Wales. Hier trachtten we met oude vrienden van Harry een spirituele gemeenschap op te starten. Drie maanden later zijn we in Amsterdam getrouwd en Mirella van Staveren veranderde in Mirella van Staveren -Dijkshoorn.

Leela net geborenIn Wales begon ik te studeren over het op een natuurlijke manier bevallen en over natuurlijk ouderschap. Ik wilde nooit moeder worden, ik dacht niet dat ik de vaardigheid had, noch de energie om het te doen. Ik besefte dat ik wat innerlijk werk te doen had. Dankzij het boek van Ina May Gaskin, ‘Spiritual Midwifery’, het boek ‘Conscious Parenting’ van spiritueel leraar Lee Lozowick en het boek ‘The Continuum Concept’ van Jean Liedloff was ik klaar om te bevallen en moeder te worden. Leela werd prachtig geboren in een groot warmwaterbad in het ziekenhuis en sliep diezelfde nacht thuis in ons eigen bed.

Drie maanden na de geboorte van Leela verlieten we de gemeenschap en verhuisden we terug naar Nederland. We waren heel erg teleurgesteld over het falen van het project. We vonden een klein huisje op een park in Lage Vuursche. Onze relatie verslechterde snel. We hadden een mooi klein meisje en ik deed ‘alles’ dat ik dacht te moeten doen om ons gezin te laten werken. Maar ik was ook heel controlerend en behoeftig aan Harry en zijn tijd. De spanningen namen toe.

 

The Surrendered wife

Laura Doyle, The Empowered wifeIk was wanhopig in onze relatie en dit leidde tot het volgende hoofdstuk van mijn ontwikkeling. Toen ik in Belgie de Amerikaanse spirituele leraar Lee Lozowick ontmoette, legde ik mijn wanhoop op tafel en stelde hij het werk en het boek van Laura Doyle voor, “The Surrendered Wife”. Ik vind de titel geweldig maar veel vrouwen niet, en waarschijnlijk daarom veranderde ze de naam van het boek in “The Empowered Wife”.

Dit boek heeft onze relatie veranderd. Binnen een aantal weken nadat ik haar “6 Intimacy skills” begon toe te passen waren we weer op het goede spoor. Ik liet vele zaken los, bemoeide me minder met hem en zijn zaken, die ik mijn zaken had gemaakt. Hij nam meer hef in handen en ik was ontspannener en voelde me bekrachtigd en gelukkiger in onze relatie. Hier is natuurlijk nog heel veel meer over te zeggen, wie weet in een ander blog. Bovendien zou later blijken dat ik nog wat meer overgave, zelf bekrachtiging en verdieping nodig had om te blijven staan in mezelf en in deze relatie.

 

Spanje, wonen en werken op een yoga retraite centrum

Suryalila, 7 jaar gewoondSinds we uit Israël vertrokken hebben we op ongeveer tweeëntwintig verschillende plekken gewoond. Dit was een geweldig avontuur, maar vooral ook niet makkelijk voor mij als nieuwe moeder. Ik wilde maar een ding: rust en een vaste woonplek. Toen Harry, in 2012, de baan van retraite manager aangeboden kreeg op het Suryalila Yoga Retreat Center in Spanje kwam dit verlangen tot rust. Deze verhuizingen (en het nieuwe moederschap) hadden opnieuw zijn tol geëist en ik heb me een jaar lang laten coachen door een relatie coach van Laura Doyle.

Leela ging niet naar school en dus tussen het moederschap door heb ik de Shakti boutique opgezet: een winkel met suryalila winkelyoga kleding, cadeaus van over de wereld, spirituele artikelen en meer. De winkel werd eigenlijk steeds meer een plek waar ik de vrouwen (95 % van de gasten waren vrouwen) bekrachtigde en inspireerde. Hoe verder ik kwam op het ‘vrouwelijke’ pad, des te meer het assortiment zich aanpaste: Yoni eieren, biologisch wasbaar maandverband, Godinnen, Yoni kettingen en meer. De winkel werd bovendien een steeds leukere plek voor vrouwen om te kopen en om geïnspireerd te worden en ik vond het heerlijk met vrouwen zo bezig te zijn.

 

The school of Womanly Arts

School of womanly arts, Mastery Mirella van StaverenToen kwam opeens Regina Thomashauer aka Mama Gena met haar School of Womanly arts in beeld. Haar clipjes op Youtube waren me veel te Amerikaans, vandaar dat ik haar boek ‘Mama Gena’s school of Womanly arts’ kocht en kortom was verkocht. Ik nam deel aan haar online Virtual Pleasure Bootcamp programma en later reisde ik 4 lange weekenden naar New York om aan haar Mastery programma deel te nemen. Het veranderde mijn leven op vele manieren:

Eindelijk kwam mijn schuldgevoel over mijn overgewicht tot rust. Dat betekend ik stond mezelf toe te eten wat ik wilde, waardoor ik gezonder ging eten, terwijl ik mezelf toesta ​​te genieten van de dingen waar ik zo dol op ben. Ik begon van mezelf te houden en te genieten. Hier ontketende ik mijn sensualiteit en liefde voor de zintuigen en ontdekte dat het onder ander een van de beste zelfzorg activiteiten is.  Flirten werd mijn nieuwe hobby, wat een openbaring dat ik dat kan en mocht en ongelofelijk leuk vind. Ook zag ik hoe mooi vrouwen zijn als ze zichzelf omarmen, ongeacht hun gewicht, leeftijd, beroep enz. Ik begon zelf mijn eigen vrouwelijkheid te belichamen.

Het jaar erop nam ik nog deel aan de Sensual Mastery http://theartofthesensualwoman.com/  training van Kalindi Jordan in Glastonbury.

 

Redschool en Menstrual Cycle Awareness

Vervolgens kwam Menstrual Cycle Awareness (MCA) op mijn pad. Dit is het werk van Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer. Door Red Schoolverschillende methoden begon ik te leren over mijn cyclus en ben nog dagelijks onder de indruk van haar diepte en kracht. Ik ontmoete Alexandra Pope’s in Engeland tijdens haar workshop over Menopauze en ze inspirerende me om aan de jaar training “Women’s Quest Apprenticeship” deel te nemen.  Ik werd hartstochtelijk verliefd op MCA en ik geloof dat iedere vrouw moet weten wat er in haar lijf gebeurd gedurende haar maandelijkse cyclus. Het is voor vele praktisch en emotionele redenen belangrijk om je lichaam, emoties en geest te kennen. Immers je wordt beïnvloed door hormonale veranderen elke week van de maand van Menarche tot Menopauze!

 

 

 

Na 7 jaar wonen, werken en thuisscholen van Leela in Suryalila, in Spanje, zijn we half februari 2018 terug gekeerd naar Nederland. Nu kan Leela naar een fijne school gaan en ik voel me heel opgewonden om mijn ervaring en kennis te delen met vrouwen in Nederland.

 

Tijdlijn

2001: Eerste cursussen in emotioneel lichaamswerk

2001: introductie week Tantra bij de school voor Tantra Amsterdam

2002 – 2003 Venwoude, levensschool: Jaarlang intensief woon en werk programma. Eerste stappen op het spirituele pad. Verschillende retraites bijgewoond bij verschillende leraren.

2004: Verhuisd naar Jeruzalem, Israel. Tussen 2006 en 2009 opende ik Libi, Centrum voor Bewustzijn, Meditatie en Inspiratie. (Libi betekend ‘Mijn Heart’).

2008: 10 dagen vipassana retraite met Bhante Vivekananda

2009: Verhuisd naar Wales, getrouwd met Harry en Leela is geboren.

2010 januari: Terug naar Nederland.

2010 oktober: 2 maanden in de Ashram van Lee Lozowick, Amerika

2011: Naar Spanje verhuisd.

2012: Suryalila retraite centrum wonen en werken: Shakti Boutique opgezet

2014 School for Womanly Arts: online Virtual Pleasure Bootcamp training

2015 School for Womanly arts: 4 weekends Mastery training in New York

2016: Sensual Mastery, 2 weekends with Kalindi Jordan, UK

2017: Redschool: Woman’s Quest Apprentice ship training

2012-2018:  Shakti Boutique, Suryalila yoga retraite centrum Spain.

2018: februari, terug verhuisd naar Nederland

 

Wat een lang verhaal! Als je het helemaal tot hier gehaald hebt dank je wel! Petje af! Als je zin hebt me verder te ontmoeten dan kun je hier contact met me opnemen of laat een opmerking hieronder achter.

liefs,

Mirella

 

Mirella van Staveren

Author Mirella van Staveren

More posts by Mirella van Staveren

Leave a Reply