Ontmoet Mirella

Mirella van Staveren

Ik ben Mirella

Ik ben Mirella, geboren in 1970 en gelukkig getrouwd met Harry en bovendien toegewijde moeder van een 10 jarige dochter.  Mijn leven stond op haar kop toen ik 27 was (1997): er werd ME/Chronischevermoeidheidssyndroom vastgesteld. Binnen 24 uur verloor ik al mijn energie en moest overal naartoe gebracht worden in een rolstoel. Mijn herstel met behulp van alternatieve geneeswijzen was het begin van een transformatie dat mijn leven radicaal veranderde.

Vier jaar na mijn diagnose ben ik in 2002 op Venwoude Levenschool, gaan wonen voor een jaar van persoonlijke- en spirituele ontwikkeling. Sindsdien heb ik verschillende leraren en trainingen gevolgd. In 2014 begon ik mijn tijd te wijden aan het studeren van Menstrual Cycle Awareness (MCA) en het ontdekken van vrouwelijkheid.

Het was in die tijd dat ik verliefd werd op mijn cyclus. Ik kreeg een diepe waardering voor vrouwelijkheid, vrouwen en het zien van hun innerlijke pracht en kracht.

Ik begon van mezelf te houden.

Een relatie met mezelf

En nu, na jaren van innerlijke strijd houd ik van mijn zwaardere lichaam.  Ik houd van mijn steeds veranderende emoties omdat ik ze begrijp. Ik geniet van het flirten met mezelf en met anderen.  Eten doe ik met plezier en ik voel me vrij. Sinds het implementeren van de ideeën van Laura Doyle, heb ik  een prachtige relatie met mijn man, maar eigenlijk nog meer met mezelf. Sinds 2009 ben ik trotse moeder van een vrijzinnige prachtige dochter. Dagelijks oefen ik met het nemen van verantwoordelijkheid voor mijn passies, behoeftes en verlangens. Natuurlijk is dit niet altijd gemakkelijk, maar ik vind de uitdaging geweldig – met vallen en opstaan.

Home sweet home

Sinds 2004 woonde ik in Israel, Wales en de VS en van 2012 tot 2018 heb ik doorgebracht in zuid-Spanje waar ik woonde en werkte met mijn gezin op het Suryalila yoga retraite centrum. Hier begon ik MCA en Sensualiteit workshops te geven.

Wat een avontuurlijk leven, toch ben ik ontzettend blij dat ik sinds 2018 terug ben in mijn geboorteland Nederland. Ik geef nu regelmatig workshops en sessies, mijn passie is om deze met vrouwen te delen.

Ik verheug me erop je te ontmoeten!

Mirella xxx

Menstruatie, de cyclus en ook sensualiteit zijn onderwerpen waar we vaak niet gemakkelijk over praten’

De reden waarom ik dit vervolg schrijf, is dat ik met mijn workshops, een voor veel vrouwen delicate snaar kan raken. Menstruatie, de cyclus en ook sensualiteit zijn onderwerpen waar we niet gemakkelijk over praten. Wanneer was de laatste keer dat je hier, met de mensen om je heen, over hebt gesproken?

Dus waar ik vrouwen vraag zich te openen of op zijn minst nieuwsgierig te zijn, lijkt het me ook terecht dat ik me hier volledig aan je voorstel:

ME/CVS en het begin van transformatie

Ik ben geboren in 1970 en getogen in IJmuiden. Na lange omzwervingen, woon ik vandaag de dag in Culemborg met mijn man Harry en onze dochter Leela (2009).

Laat ik beginnen in 1997. Op 27-jarige leeftijd verloor ik binnen 1 dag mijn energie en kracht. Ik verkocht badkamers in een showroom en kwam die ochtend huppelend binnen en om 17.00 uur moest mijn partner me ophalen, want ik kon bijna niet meer bewegen. Ik kon mijn eigen haren niet meer wassen en had nog maar net genoeg kracht om naar het toilet te lopen. Mijn partner organiseerde een rolstoel en daar zat ik dan. Je begrijpt dat mijn leven op haar kop lag. Ze noemden het Chronische Vermoeidheid/ME. Hoe ik hieruit ben gekomen, heeft mijn leven getransformeerd en de reden dat ik mijn reis naar binnen startte.

Op wonderlijke manier kwam ik al 6 weken na aanvang bij een alternatieve arts terecht en hij heeft wonderen verricht. Langzaam maar zeker verbeterde mijn situatie over een periode van 5 jaar. Tot op de dag van vandaag is mijn energie gemiddeld rond de 60%. Soms meer of minder.

Mirella in rolstoel

Emotionele en Spirituele ontwikkeling:

Via een cursus emotioneel lichaamswerk, ben ik op het Centrum voor Persoonlijke en Spirituele Ontwikkeling Venwoude terechtgekomen. Hier ben ik in 2002 uiteindelijk een jaar gaan wonen om een intens programma bij te wonen. Dit was echt een heel geweldig jaar vol transformatie en ontwikkeling. Ik had, voordat ik op Venwoude kwam, nog nooit van spiritualiteit gehoord. Hier ontmoette ik oprichter (wijlen) Ted Wilson. Hij heeft me diep geraakt en op het spirituele pad gebracht. In 2004 assisteerde ik een training op Venwoude en toen gebeurde heel onverwacht (zoals die dingen gaan) iets dat mijn leven op haar kop zette.

Een openbaring die uit de lucht kwam vallen

Ik kreeg een grote ‘openbaring’. Een stem die van diep binnenuit kwam zei me om naar Israël te verhuizen. Ik was geschokt en had geen intentie of verlangen om naar Israël te verhuizen, maar Ted zei altijd:

Center for Awareness, Meditation and Inspiration

“Als ‘Het Leven’ op je deur klopt, kun je beter opendoen om te zien wie er is”. Het leven klopte – keihard – en ik besloot een kans te wagen. Ongeveer 5 maanden later vloog ik naar Israël.

Ik dacht dat het om Joodse Spiritualiteit zou gaan; kabbala en werken voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Dit was de enige manier waarop ik enige betekenis kon geven aan deze openbaring. Maar op de één of andere manier lukte het maar niet om bij een vredesorganisatie aan de slag te komen. Ik was verschrikkelijk teleurgesteld in de Joodse Spiritualiteit

Ondertussen woonde ik in hartje Jeruzalem. Ik vond het erg leuk om Hebreeuws te leren en genoot van de oude stad en de markten. Ik begon wat vredes visualisaties te geven en van het één kwam het ander. Ik startte een klein centrum – Libi, centrum voor bewustzijn, meditatie en inspiratie. Libi betekent ‘mijn hart’ in het Hebreeuws. Het was een geweldige tijd en ik heb prachtige Israëlische leraren, trainers, coaches en therapeuten mogen ontmoeten.

      

Van endometriose naar zwanger

Op een dag werd er aan de deur geklopt. Harry, een Schiedammer, kwam binnen. Hij zocht een ruimte voor een meditatie groep. Leuke man, leuke vrouw, maar het was heel duidelijk; beiden wilden we geen relatie. We wilden zeker geen kinderen, want we wilden ons leven toewijden aan onze spirituele ontwikkeling. Cliché maar waar, binnen een paar maanden waren we met elkaar in relatie en ondertussen zijn we 9 jaar getrouwd.  Een jaar later na die eerste ontmoeting, op een middag veranderde alles. Weer.

Na ernstige bloeding die niet stopte werd ik gediagnosticeerd met endometriose en een myoma (een goedaardige tumor die gedeeltelijk uit spierweefsel is samengesteld) werd aangetroffen rond mijn baarmoederhals en ik werd binnen enkele dagen geopereerd. Mijn gynaecoloog vertelde me nonchalant dat ik op 38-jarige leeftijd echt zou moeten nadenken over wat ik met mijn leven wilde doen – wat betekende “wilde ik kinderen hebben?”.

Tot mijn verrassing en schok, stelde Harry, die deze opmerking had gehoord, plotseling voor om anticonceptie te staken en te proberen zwanger te worden. Na een half uur praten was het wel duidelijk: tijd voor een volgend avontuur, dat van ouderschap.

trouwkaart Harry en Mirella

Tot mijn verrassing en schok, stelde Harry, die deze opmerking had gehoord, plotseling voor om anticonceptie te staken en te proberen zwanger te worden. Na een half uur praten was het wel duidelijk: tijd voor een volgend avontuur, dat van ouderschap.

Verhuizing naar Wales en de geboorte van Leela

We wilden ons kind niet in Israël opvoeden en ondertussen waren we ook de politieke en religieuze situatie flink zat. Ik verkocht mijn centrum voor een paar duizend euro en we verhuisden naar Wales. Hier trachtten we met oude vrienden van Harry een spirituele gemeenschap op te starten. Drie maanden later zijn we in Amsterdam getrouwd en Mirella van Staveren veranderde in Mirella van Staveren -Dijkshoorn.

Leela net geborenIn Wales begon ik te studeren over het op een natuurlijke manier bevallen en over natuurlijk ouderschap. Ik wilde nooit moeder worden. Ik dacht niet dat ik de vaardigheid had, noch de energie om het te doen. Ik besefte dat ik wat innerlijk werk te doen had. Dankzij het boek van Ina May Gaskin, ‘Spiritual Midwifery’, het boek ‘Conscious Parenting’ van spiritueel leraar Lee Lozowick en het boek ‘The Continuum Concept’ van Jean Liedloff was ik klaar om te bevallen en moeder te worden. Leela werd prachtig geboren in een groot warmwaterbad in het ziekenhuis en sliep diezelfde nacht thuis in ons eigen bed.

Drie maanden na de geboorte van Leela verlieten we de gemeenschap en verhuisden we terug naar Nederland. We vonden een klein huisje op een park in Lage Vuursche. Onze relatie verslechterde snel. We hadden een mooi klein meisje en ik deed ‘alles’ dat ik dacht te moeten doen om ons gezin te laten werken. Maar ik was ook heel controlerend en behoeftig aan Harry en zijn tijd. De spanningen namen toe.

The Surrendered wife

Laura Doyle, The Empowered wifeIk was wanhopig in onze relatie en dit leidde tot het volgende hoofdstuk van mijn ontwikkeling. Toen ik in België de Amerikaanse spirituele leraar Lee Lozowick ontmoette, legde ik mijn wanhoop op tafel en stelde hij het werk en het boek van Laura Doyle voor, “The Surrendered Wife”. Ik vind de titel geweldig maar veel vrouwen niet, en waarschijnlijk daarom veranderde ze de naam van het boek in “The Empowered Wife”.

Dit boek heeft onze relatie veranderd. Binnen een aantal weken nadat ik haar “6 Intimacy skills” begon toe te passen waren we weer op het goede spoor. Ik liet vele zaken los, bemoeide me minder met hem en zijn zaken, die ik mijn zaken had gemaakt. Hij nam meer heft in handen, ik was meer ontspannen en voelde me bekrachtigd en gelukkiger in onze relatie. Hier is natuurlijk nog heel veel meer over te zeggen, wie weet in een ander blog. Bovendien zou later blijken dat ik nog wat meer overgave, zelf bekrachtiging en verdieping nodig had om te blijven staan in mezelf en deze relatie.

suryalila winkel

Spanje, wonen en werken op een yoga retraite centrum

Sinds we uit Israël zijn vertrokken hebben we op ongeveer tweeëntwintig verschillende plekken gewoond. Dit was een geweldig avontuur, maar vooral ook niet gemakkelijk voor mij als nieuwe moeder. Ik wilde maar één ding: een vaste woonplek. Toen Harry in 2012 de baan van retraite manager aangeboden kreeg op het Suryalila Yoga Retreat Center in Spanje kwam dit verlangen tot rust. Deze verhuizingen (en het nieuwe moederschap) hadden opnieuw zijn tol geëist en ik heb me een jaar lang laten coachen door een relatie coach van Laura Doyle.

Leela ging niet naar school maar er waren altijd gasten en vrijwilligers die graag met haar speelden.  Zo heb ik de Shakti Boutique opgezet: een winkel met yoga kleding, cadeaus van over de hele wereld, spirituele artikelen en meer. De winkel werd eigenlijk steeds meer een plek waar ik de vrouwen (95 % van de gasten waren vrouw) bekrachtigde en inspireerde. Hoe verder ik kwam op het ‘vrouwelijke’ pad, des te meer het assortiment zich aanpaste: Yoni eieren, biologisch wasbaar maandverband, Godinnen, Yoni kettingen en meer. De winkel werd bovendien een steeds leukere plek voor vrouwen om te kopen en om geïnspireerd te worden. Wat hebben we plezier gehad 🙂 

Suryalila, 7 jaar gewoond

The school of Womanly Arts

School of womanly arts, Mastery Mirella van Staveren

Toen kwam opeens Regina Thomashauer aka Mama Gena met haar School of Womanly Arts in beeld. Haar clips op YouTube waren me veel te Amerikaans, vandaar dat ik haar boek ‘Mama Gena’s school of Womanly arts’ kocht en ik was verkocht. Ik nam deel aan haar online Virtual Pleasure Bootcamp programma en later reisde ik 4 lange weekenden naar New York om aan haar Mastery programma deel te nemen. Het veranderde mijn leven op vele manieren:

Eindelijk kwam mijn schuldgevoel over mijn overgewicht tot rust. Dat betekende dat ik mezelf toestond te eten wat ik wilde, waardoor ik gezonder ging eten, terwijl ik mezelf toesta ​​te genieten van de dingen waar ik zo dol op ben. Ik begon van mezelf te houden en te genieten. Hier ontketende ik mijn sensualiteit en liefde voor de zintuigen en ontdekte dat het onder ander een van de beste zelfzorg activiteiten is. Flirten werd mijn nieuwe hobby, wat een openbaring dat ik dat kan en mocht en ongelofelijk leuk vind. Ook zag ik hoe mooi vrouwen zijn als ze zichzelf omarmen, ongeacht hun gewicht, leeftijd, beroep enz. Ik begon zelf mijn eigen vrouwelijkheid te belichamen.

Het jaar erop nam ik nog deel aan de Sensual Mastery http://theartofthesensualwoman.com/  een training van Kalindi Jordan in Glastonbury.

Redschool en Menstrual Cycle Awareness

Vervolgens kwam Menstrual Cycle Awareness (MCA) op mijn pad. Dit is het werk van Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer.

Met behulp van verschillende methoden begon ik te leren over mijn cyclus. Nog steeds ben ik dagelijks onder de indruk van haar oneindige mogelijkheden, diepte en kracht. Ik ontmoette Alexandra Pope in Engeland tijdens haar workshop over de Menopauze. Ze inspirerende me om aan de jaartraining “Women’s Quest Apprenticeship 2017” deel te nemen. Ik werd hartstochtelijk verliefd op MCA, wat in het Nederlands Menstruatie Cyclus Bewustzijn betekent. Ik geloof dat iedere vrouw moet weten wat er in haar lijf gebeurt gedurende haar maandelijkse cyclus. Het is om vele praktische en emotionele redenen belangrijk om je lichaam, emoties en geest te kennen. Immers, je wordt beïnvloed door hormonale veranderingen, elke week van de maand van Menarche tot Menopauze! Waarom zou je er dan geen gebruik van maken?

Ondertussen is hun boek Wild Power vertaald naar het Nederlands en heet Claim je Cyclus, uitgegeven door uitgever Ankh Hermes. Als je één boek koopt dit jaar: laat het dan dit boek zijn 😊.

Claim je cyclus

Tijdlijn

2001:                     Eerste cursussen in emotioneel lichaamswerk

2001:                     Introductieweek Tantra bij de school voor Tantra Amsterdam

2002 – 2003       Venwoude, levensschool: intensief woon- en werkprogramma. Eerste stappen spirituele pad. Retraites verschillende leraren.

2004:                   Verhuisd naar Jeruzalem. 2006-2009 opende ik Libi – Centrum voor Bewustzijn, Meditatie en Inspiratie. (Libi betekent:  ‘Mijn Hart’).

2008:                   10 dagen vipassana retraite met Bhante Vivekananda

2009:                   Verhuisd naar Wales, getrouwd met Harry en Leela is geboren.

2010:                    Terug naar Nederland.

2010:                    2 maanden in de Ashram van Lee Lozowick, Amerika

2011:                     Naar Spanje verhuisd.

2012:                    Suryalila retraite centrum wonen en werken: Shakti Boutique opgezet

2014:                    School for Womanly Arts – online Virtual Pleasure Bootcamp training

2015:                    School for Womanly arts – 4 weekenden Mastery training in New York

2016:                    Sensual Mastery – 2 weekenden met Kalindi Jordan, UK

2017:                    Redschool: Woman’s Quest Apprenticeship Training

2012-2018:         Shakti Boutique, Suryalila – manager, inkoop en verkoop

2018:                   Februari: terug verhuisd naar Nederland

2018:                   Training van Jane Bennett, A Celebration Day for Girls