De menstruatiecyclus en menstruatie cyclus bewustzijn

“Bij aanvang van haar eerste cyclus (Menarche*) krijgt een jonge vrouw haar kracht
Tijdens de jaren van menstruatie beoefent ze haar kracht
Na de menopauze wordt ze haar kracht”

Indiaans gezegde*Menarche is wanneer een meisje voor het eerst ongesteld wordt en haar eerste cyclus begint

Elke cyclus wissel je wekelijks tussen vier verschillende fases die worden aangestuurd door verandering van je hormonen en door het innerlijke ritme van je menstruatiecyclus. Deze vier fases noemen we de innerlijke seizoenen. Net als de seizoenen van het jaar, kunnen de innerlijke seizoen erg van elkaar verschillen. Ze hebben grote gevolgen voor je emoties, gedachten en hoe je je fysiek voelt.

In een maand ben je vergelijkbaar met vier ‘verschillende’ vrouwen;
elk met haar eigen behoeftes en verlangens, met haar eigen innerlijke kracht en uitdagingen.

Je menstruatiecyclus is je beste vriendin! Ze vertelt je wanneer de beste tijd is om een salarisverhoging aan je baas te vragen of wanneer je het best met iets nieuws kunt beginnen. Je cyclus laat je ook weten wanneer je je man of partner inschakelt om voor de kinderen te zorgen. De cyclus vertelt je wanneer het tijd is om wat extra te slapen of juist vroeg op te staan en flink aan de slag te gaan. Ze heeft je nog veel meer te vertellen...

Wanneer we niet in harmonie zijn met deze vier van nature verschillende aspecten van onszelf, kunnen er conflicten ontstaan op fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel gebied. Als we bewust zijn van de natuurlijke krachten van onze cyclus en deze begrijpen, kunnen we deze in ons voordeel gebruiken; het vergroten van onze kracht, kwetsbaarheid, begrip en compassie.

In harmonie zijn met jouw menstruatiecyclus is één van de meest krachtige cadeaus die je jezelf kunt geven. Om deze reis te beginnen heb je iemand nodig die je de weg laat wijst, maar daarna is de weg gemakkelijk te volgen en ligt de wereld aan je voeten.

Door een goed begrip van Menstruatie Cyclus Bewustzijn ga je:

  • op een helende en krachtige reis naar binnen
  • jouw eeuwig veranderende aard omarmen én je beste zelf herwinnen
  • plezier hebben om in de stroom van je leven te zijn

Door het bijwonen van de workshop Claim je Cyclus krijg je veel, direct toepasbare, praktische informatie. De cyclus is zoveel meer omvattend dan de menstruatie alleen. Dat gezegd hebbende, de menstruatie ‘week’, deze begint een dag of soms twee voordat je begint te bloeden, kan ook de koningin van de cyclus genoemd worden.  Ze heeft een hele slechte reputatie bij velen vrouwen. Echter, in deze week, wanneer de hormonen hun laagste punt bereiken, hebben we gemakkelijker toegang tot belangrijke kwaliteiten als overgave, intuïtie, missie en visie.

Deze krijg je echter niet voor niets. Daar moet je wat voor doen, of beter gezegd, daar moet je wat voor laten. Want hoe minder je tijdens deze week doet, des te meer toegang je gaat krijgen tot deze kwaliteiten.

Een paar verhalen van vrouwen die al langer met MCB bezig zijn:

“Het bewust worden van mijn cyclus en het begrijpen van de emotionele en fysieke schommelingen die ik elke maand ervaar zijn de meest krachtige hulpmiddelen die ik heb. Het heeft me in verbinding gebracht met mijn vrouwelijkheid, die ik nu waardeer op een niveau dat ik nooit voor ogen had. Het is nu de gids geworden die mij helpt mijn leven uit te stippelen en die mij en mijn welzijn steunt.”

Sophie CleereYoga lerares

“De bewustwording van mijn cyclus was alsof er een licht in mijn hoofd aanging. Het gaf mij de kaart en structuur om mezelf beter te leren kennen. Het heeft ook mijn relatie veranderd en het liet me een manier zien waarop ik authentiek en echt kon zijn tegenover mijn kinderen. Had ik dit maar eerder ontdekt!”

Su Guestdoula en zwangerschapsyoga lerares

““Na een verleden met van grote en slopende menstruatieproblemen, had ik praktisch alles geprobeerd - , van hormonen tot medicijnen tot kruidengeneeskunde en diëten. Maar van alle dingen die ik heb geprobeerd, hielp het bijhouden van mijn MCA mij verreweg het meest (en het was verrassend simpel!). Mijn cyclus werd regelmatiger (na jaren van behoorlijk onregelmatige ongesteldheid), wat voor het grootste deel kwam door het in kaart te brengen en te weten waar ik me in de cyclus bevindt en hoe ik voor mezelf moet zorgen, altijd bewust dat mijn behoeftes gedurende de cyclus veranderen. Het is een makkelijke oefening, jij kan het ook doen wanneer je last hebt van een onregelmatige cyclus, bovendien heb je niks te verliezen.””

Emily Stuartverpleegster